13 Mar 2020

Yoga’nın Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Güçlendirdiğine Dair Yeni Araştırmalar

Araştırmacılar, yoganın kronik enflamasyonun zararlı etkilerini azalttığını buldular.

Marlynn Wei M.D., J.D.

Kentte Hayatta Kalma

Yoga’nın Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Güçlendirdiğine Dair Yeni Araştırmalar

Araştırmacılar, yoganın kronik enflamasyonun zararlı etkilerini azalttığını buldular.

Journal of Behavioral Medicine’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yoga bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vücuttaki iltihabı azaltmak için çok yararlı bir yol olabilir.

Psikolojik stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatma ve kronik enflamasyonu artırma da dahil olmak üzere vücuttaki birçok sistemi aynı anda etkileyebilir. Enflamasyon, bağışıklık tepkisinin doğal bir parçasıdır ve kısa vadede yaraları, yaralanmaları ve enfeksiyonları iyileştirmeye yardımcı olsa da aslında kronik iltihaplanma yarardan daha fazla zarara sebep olabilir.

Araştırmacılar, yoga duruşlarının düzenli bir şekilde uygulanmasının bağışıklık sistemini güçlendirip güçlendiremeyeceğini ve kronik enflamasyonu azaltıp azaltamayacağını inceleyen 15 tane rasgele seçilmiş kontrollü araştırmayı bir arada gözden geçirdi. Araştırmaların ortalama örneklem büyüklüğü 70 idi ve örneklem büyüklüğü 11 ila 140 katılımcı arasında değişiklik gösteriyordu. Çalışmaların çoğunda, yoga duruşlarını içeren bir tarzı belirten genel bir terim olan Hatha yoga kullanılmıştır.

Bu yoga araştırmalarında bilim adamları, sitokinler, C-reaktif protein (CRP) adı verilen bir protein gibi dolaşımdaki pro-inflamatuvar belirteçlerin yanı sıra bağışıklık hücresi sayıları, antikorlar ve bağışıklık hücrelerindeki gen ifadesini kan veya tükürük seviyelerini ölçme yoluyla bağışıklık sistemi tepkisini incelediler.

Araştırmacılar, yoganın IL-1beta adı verilen bir sitokinin azalttığına dair güçlü bir kanıtla birlikte pro-inflamatuvar belirteçleri de azalttığına dair genel bir motif buldular. Diğer pro-inflamatuvar belirteç tipleri ile ilgili karışık ama umut verici sonuçlar bulunmaktadır. Bir araştırma, yoganın IL-10 gibi anti-inflamatuvar sitokin düzeylerini arttırdığını buldu. Başka bir çalışma, yoganın, pro-inflamatuvar sitokin genlerinin DNA transkripsiyonunu kontrol eden protein seviyelerini değiştirerek genomik seviyede enflamasyonu geçirdiğini buldu.

Genel olarak, araştırma sonuçları, yoganın vücutta umut verici bir anti-inflamatuvar etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Bu etkiyi elde etmek için ne sıklıkla ve ne kadar süre yoga yapmalısınız? Şimdiye kadar araştırmacıların buna verebildiği kesin bir cevap bulunmuyor, ancak bu araştırmaların çoğu, katılımcılara haftada bir kere ile her gün arasında değişen bir sıklıkta 8 ila 12 hafta süren yoga programları uyguladı. Araştırma çalışmalarındaki yoga dersleri 30 ila 90 dakika arasında değişmektedir. Zihin-beden uygulamalarının çoğunda olduğu gibi, düzenli olarak yapılan uygulamalar en umut verici çalışmalar olmuşlardır.

Yoga ve sağlık üzerindeki yararları hakkında daha fazla bilgiyi The Harvard Medical School Guide to Yoga kitabımızda bulabilirsiniz.

Referanslar

Falkenberg RI, Eising C ve Peters ML. (2018)

Yoga and immune system functioning: a systematic review of randomized controlled trials. J Behav Med. 2018 Şub 10. doi: 10.1007 / s10865-018-9914-y.